Julkaistu 16.5.2022
Jumala on läsnä 24/7
Kirkossakäyntini on lisääntynyt merkittävästi viimeisen vuoden aikana. Syy voisi olla se, että kirkkoon on jälleen päässyt vapaasti menemään. Totuus on kuitenkin se, että minut vihittiin papiksi tammikuussa 2021. Elämässäni on ollut myös vuosia, joina en ole käynyt kirkossa lainkaan.
Etenkin uskovaisiksi miellettyjä ihmisiä arvioidaan usein sen perusteella, käyvätkö he kirkossa. Joku saatetaan määritellä tapakristityksi, joka käy kirkossa vain häissä ja hautajaisissa, ehkä joulunakin. Minulle on myös kaste-, suru-, ja vihkikeskusteluissa nolostellen kerrottu, että kirkossa ei juurikaan tule käytyä. Siinä ei pitäisi olla mitään noloa, eikä kukaan ole ihmisille siitä tilivelvollinen.
Meillä on kirkkona ja kirkon työntekijöinä kuitenkin peiliin katsomisen paikka. Me emme ole kyenneet olemaan varteenotettava toimija ihmisten vähäisen vapaa-ajan mielekkäänä täyttäjänä. Tosiasia on, että kirkossa käy yhä harvempi, eivätkä tulevaisuudennäkymätkään ole valoisammat. Tosi on myös se, että Jumala on tavattavissa kirkon lisäksi kaikkialla 24/7.
Muutama viikko sitten olin seuraamassa paneelikeskustelua otsikolla ”Miksi en ole vielä eronnut kirkosta?”. Myös yleisö, niin paikan päällä kuin suoratoiston äärellä, sai vastailla tähän kysymykseen. Vastauksista nousivat eniten esiin ilmaisut ”en tiedä” ja ”perinteet”, mutta myös ”yhteisöllisyys”, ”huono-osaisten auttaminen” ja ”toivo”. Näistä meidän tuleekin pitää kiinni.
Vastaus ”en tiedä” kertoo siitä, että ollaan jo reunalla ja pohdinnan jälkeen vastaus voi olla ”olen”. Ehkä me silloin oikeasti heräämme kohtaamaan jokaisen ihmisen juuri sellaisena kuin hän on; arvioimatta hänen kelpoisuuttaan, sukupuoltaan, seksuaalisuuttaan tai uskonsa määrää ja laatua. Jeesus kohtasi ja keskusteli, kuunteli ja myötäeli. Riittää, että teemme samaa. Silloin elämme evankeliumia todeksi yhdessä muiden kanssa vaatimatta suorituksia tai mittaamatta kirkossakäynnin tiheyttä. Jätetään sellaiset pohdinnat Jumalalle ja asetutaan rinnalla kulkijoiksi.
Olen 55-vuotias ja eläkeikääni on reilut 10 vuotta. Tänä aikana lupaan omalla toiminnallani ja puheellani kirkon sisällä edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja osallisuutta, olla ihminen ihmiselle. Palauttakaa minut maan pinnalle, jos lipsun lupauksestani. Myös sinulla on mahdollisuus vaikuttaa. Tänä syksynä seurakuntavaaleissa valitaan kirkkomme päätöksentekijät seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Nämä vaaleissa valitut tulevat vuonna 2024 valitsemaan edustajat myös kirkolliskokoukseen, joka on kirkkomme ylin päättävä elin. Asetu ehdolle nyt tai äänestä syksyllä. Vuoden 2018 seurakuntavaalien äänestysprosentti oli vain 14,4. Muutos on mahdollinen! Tee kanssamme todeksi vaalien slogan ”Uskottu, toivottu, rakastettu”.
Blogin kirjoitti Minna Kyrkkö, seurakuntapastori, Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan sekä Tampereen seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston luottamushenkilö