Erilainen vai ainutlaatuinen?

Julkaistu 20.9.2022

Kun Jumala sai työnsä valmiiksi, Hän katsoi kaikkea tekemäänsä ja kaikki oli hyvää, Mooseksen ensimmäisessä kirjassa kerrotaan. Raamatusta löytyy monia erityisiä kohtia siitä, miten kaikki ihmiset ovat Jumalan silmissä ainutlaatuisia ja arvokkaita. Mielestäni psalmi 139 on kaikkein kauneimmin ilmaissut meidän tärkeytemme Jumalalle. Psalmissa sanotaan ”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä.”

Jumala on luonut meidät kaikki yhdenvertaisiksi, eikä yksikään meistä ole virhe vaan osa luomistyötä. Meidän moninaisuutemme, myös sukupuolinen ja seksuaalinen, on rikkaus ja kaiken tämän moninaisuuden kanssa meidän on elettävä kunnioittaen ja lempeästi. Helposti tulee ajatelleeksi, että olen suvaitsevainen, ymmärtäväinen ja hyväksyvä. Jos kuitenkin uskaltaa pysähtyä ja tarkastella omia asenteitaan, ajatuksiaan ja käyttäytymistään, on usein myönnettävä, että vielä olisi paljon opittavaa päästäkseen lähelle Kristuksen tapaa elää lähimmäisen rakkaudessa ja toisen moninaisuuden hyväksynnässä ja kunnioittamisessa.

Jumala ei luomistyössään tehnyt mitään sattumalta tai vahingossa. Vaikka usein kyllä ajattelen, että hyttyset ininöineen ja veren imemisineen olisivat jonkinlainen virhe, niin varmastikaan näin ei ole, vaan tuollakin hyönteisellä on oma tärkeä tehtävänsä luomakunnassa. Siksi en usko, että myöskään meidän ihmisten moninaisuudessa olisi mitään sellaista, jota Jumala ei olisi tarkoittanut.

Itselläni on ominaisuus, joka on ollut mukanani kouluaikojen alusta asti. Minulla on lukihäiriö ja se on vaikuttanut elämäänija ehkä myös joidenkin ihmisten suhtautumiseen. Olen ymmärtänyt sen, mitä tämä ominaisuus minussa merkitsee ja olen oppinut elämään asian kanssa. On kuitenkin tosiasia, että minut on mitattu mitalla, joka ei ota huomioon erityislaatuisuuttani. Olen tullut arvioiduksi, enkä ole sopinut muottiin. Olen sen ikäinen, että minun kouluaikanani ei ole vielä tunnettu lukihäiriötä ja sen aiheuttamia ongelmia samoin kuin tänä päivänä, joten en ollut ”riittävä”. Tämä kaikki on jättänyt jälkensä minuun, koska en voi tuntea kuuluvani valtaosaan ihmisistä.

Olen terapeuttina usein vastannut ihmisten kysymyksiin normaaliudesta. Nämä kysymykset osoittavat, että meillä on suuri tarve kuulua normaaliin. Tämä johtuu varmasti siitä, ettei yhteiskuntamme ja maailmamme ole vielä valmis elämään hyväksyvästi ja kunnioittavasti kaiken sen moninaisuuden kanssa, joka meillä on keskuudessamme. Miten tärkeää meistä jokaisen ainutlaatuisen ihmisen olisi oppia elämään ylpeänä oman ainutlaatuisen moninaisuutensa kanssa! Elän siinä toivossa, että meillä olisi jo tämänpuoleinen maailma, jossa moninaisuus nähdään rikkautena ja osataan elää sen kaiken kanssa, mitä Jumala on luonut ja luotuaan nähnyt hyväksi.

Kaikkien kirkon väki Tampereella pyrkii seurakuntavaaleissa rakentamaan avarampaa kirkkoa, jolla on avoimet ovet eikä ovilla kynnyksiä. Ja tätä kautta maailmaa, jossa erilaisuutta ja sen luomaa moninaisuutta kunnioitetaan Raamatusta nousevien ihanteiden mukaisesti. Olet tärkeä ja ainutlaatuinen – oletpa hiljainen jäsen tai aktiivinen toimija. Sinä voit vaikuttaa kirkkomme tulevaisuuteen ja kirkon moninaisuuteen äänestämällä seuraavissa seurakuntavaaleissa 20.11.2022 tai ennakkoäänestyksessä 8.–12.11.2022.

Äänestit tai et – Olet Jumalalle ainutkertainen ja arvokas, juuri sellaisena kuin olet, kaikkine ominaisuuksinesi.

Kirjoittaja on pari- ja seksuaaliterapeutti Anne Karhola, Tuomiokirkkoseurakunnan Kaikkien kirkko -ryhmän seurakuntavaaliehdokas

Artikkeli kategoriassa