Ryynänen Tomi
47v | tutkija, FT
Kirkkovaltuusto
18
Seurakuntaneuvosto
72
Kuka olen:
Kahdesti eronnut kahden teinin isä, mikroanturitutkija, aikuisyleisurheilija, rumpali, maailmanmatkaaja ja täydellisen gluteenittoman pizzan etsijä.

Tavoitteeni seurakunnan luottamushenkilönä:
Edistää hyvien ja ymmärrettävästi perusteltujen päätösten tekemistä sekä vähentää eri blokkien välistä vastakkainasettelua. Pyrin myötävaikuttamaan siihen, että mahdollisen toimikauteni aikanaan päättyessä seurakunnan toimintaan osallistuu nykyistä tarkoituksenmukaisemmissa tiloissa enemmän ihmisiä kuin nyt ja pystymme auttamaan entistä useampia avun tarpeessa olevia.

Millaisia asioita haluan olla päättämässä:
Tietysti pitää olla kiinnostunut päättämään mistä tahansa asialistalla olevista asioista, mutta erityisesti haluaisin olla päättämässä asioista, jotka edistävät kirkon uudistumista ja mukauttamista nykypäivän realiteetteihin. Mielestäni tämän sukupolven kristittyjen tehtävä ei ole kiristää ruuvia Raamatun tulkinnassa vaan tehdä työtä sen eteen, että ihmiset ylipäätään saadaan palaamaan kirkkoon ja seurakunnan toimintaan. Samoin suurin osa kirkkorakennuksista ei voi olla suurimman osan ajasta tyhjillään seisovia pyhiä suojelukohteita, vaan niiden tulisi olla nykyaikaisia monitoimitiloja, joissa jumalanpalvelus on yksi tilaisuus muiden joukossa ja joka siinäkin mukautuu nykypäivän vaatimuksiin screeneineen, valoineen, lasten nurkkauksineen sekä bändisoitannan aidosti mahdollistavine akustiikkoineen ja äänentoistoineen. Kristinusko on perinteisesti ollut vahvasti vähäosaisten uskonto ja haluankin olla tekemässä diakoniatyön toimintaa turvaavia ja kehittäviä päätöksiä, mutta samalla haluaisin nostaa esille myös kysymyksen, että mitä kirkolla ja kristinuskolla on tarjota niille, joilla asiat ovat päällisin puolin hyvin?

Mikä minulle on tärkeintä listamme vaaliohjelmassa:
Kuten listamme nimi kertoo, haluan että kirkko on kaikkien kirkko, jonne tuntevat olevansa tervetulleita niin heterot, homot, sairaat, terveet, liberaalit, konservatiivit, kantasuomalaiset, maahanmuuttajat, köyhät, rikkaat, perheelliset, yksinäiset, lapset, nuoret, aikuiset, vanhukset, kultahääpäiväänsä viettävät, moneen kertaan eronneet, tosiuskovat, epäilijät, ensikertalaiset, ikänsä kirkossa käyneet, ehjät, rikkinäiset, elämässään epäonnistuneet kuin menestyjätkin.

Mikä jurppii eniten kirkossa?
Tehtäviinsä ei aina niin hyvin sopivien työntekijöiden tyhjille penkeille pitämät jumalanpalvelukset ja niiden ulkopuolella tyhjinä seisovat kirkkorakennukset, sekä kristittyjen jakautuminen äärikonservatiivien ja liberaalien leireihin.
Eli meidän on uskallettava leikata toimintamuodoista, joista aika on ajanut ohi ja kohdistaa lisäresursseja toimintamuodoille, jotka ovat osoittaneet, että niille sen sijaan on tilausta. Henkilöstön valinnoissa, johtamisessa ja kouluttamisessa on kiinnitettävä enemmän huomiota siihen, että henkilöstö pääsee paremmin hyödyntämään omia vahvuuksiaan ja joutumaan vähemmän hoitamaan tehtäviä, joissa he eivät selvästikään ole parhaimmillaan. Tilojen käyttöä tulee tehostaa ja niiden tulee olla paremmin nykypäivän tarpeita vastaavia. Ja jotain olisi tehtävä myös yhä kiristyvälle vastakkainasettelulle konservatiivisesti ja liberaalisti ajattelevien välillä. Tyhmintä kun olisi, että kirkko hajoaisi omiensa välisiin ristiriitoihin.

Poliittinen ja hengellinen viitekehykseni:
Politiikkaa harrastelen KD:n riveissä, missä edustan puolueen nousevaa uudistusmielistä liberaalimpaa siipeä, kuten näiden vaalien listavalinnastanikin voi hyvin päätellä. Onpa joku tainnut vihervassariksikin minua joskus haukkua.
Hengellinen kotini on tällä hetkellä Varikkomessu ja muu Uuden Verson toiminta. Muutaman edellisen vuoden olin Hämeenlinnassa mukana luomassa vastaavaa Valo-messua ja -yhteisöä, eli koen kankeista liturgioista vapaat musiikintäyteiset messut sekä osallistavan ja yhteisöllisen seurakuntatoiminnan omakseni. Kristinusko on minulle rakkauden, armon ja anteeksiannon uskonto. Tiedemiehenä minulla on kunniatehtävä olla mukana selvittämässä miten ja millaisen maailman Jumala on meille luonut, ei kieltää hänen olemassaoloaan, kuten ateistit ja kirjaimellisen raamatuntulkinnan kannattajat tieteen roolin usein näkevät.