Häikiö Leevi
74v | varatuomari, lakimiesasessori (el.)
Kirkkovaltuusto
13
Seurakuntaneuvosto
67
Ammattikokemusta yli kolmekymmentä vuotta asianajajana ja kymmenen vuotta tuomiokapitulin lakimiesasessorina ennen eläköitymistä. Pienimuotoinen lakimiestoiminta jatkuu edelleen luottamustehtävien ohella. Toimin myös Sopimusvuorisäätiön hallituksen ja säätiön tytäryhtiöiden hallitusten puheenjohtajana.

Viimeiset kahdeksan vuotta olen toiminut yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajana, jolla on myös läsnäolo- ja puheoikeus yhteisen kirkkoneuvoston kokouksissa. Lisäksi jäsenyys seurakuntayhtymän suunnitteluryhmässä antaa hyvät mahdollisuudet vaikuttaa asioihin ja valmisteluvaiheessa. Olen toiminut Messukylän seurakuntaneuvoston jäsenenä kaksi kautta. Ennen tuomiokapitulin virkaa olin yhden kauden kirkkovaltuuston jäsenenä ja yhteisen kirkkoneuvoston jäsenenä ja varapuheenjohtajana.

Kymmenen vuotta hiippakuntatason konsultoivana viranhaltijana antaa hyvän pohjan arvioida seurakunnallista toimintaa ja päätöksentekoa ja ymmärrystä kohdattavien ongelmien selvittämisestä. Jäsenistön eriarvoinen kohtelu jatkuu kirkkojärjestyksen vastaisesti. Vanhoilliset käyttävät kirkon eri tasoilla suhteetonta valtaa verrattuna omaan osuuteensa koko kirkkokansasta. Tähän saadaan muutos vain aktivoitumalla.

Kirjoitin taannoin hiippakuntalehteen näkemyksiäni kirkon rakenteiden uudistamistarpeista. Mikään perusasia ei ole muuttunut parinkymmenen vuoden aikana. Kirkon ja seurakuntien hallintorakenne on äärimmäisen raskas ja monipolvinen. Pelkistettynä esimerkkinä muutama vertaus. Työntekijöitä kirkossamme koko maassa on suunnilleen samanverran kuin Tampereen kaupungilla. Viime vuonna kaupungin verotulot olivat 1.117 miljardia ja koko kirkolla 911 miljoonaa euroa. Kaupunki on yksi hallintoyksikkö. Kirkossamme itsenäisiä julkisoikeudellisia seurakuntia ja yhtymiä on yli neljäsataa, ja näillä lukuisia johtokuntia. Pelkästään Tampereella on viisi seurakuntaa ja seurakuntayhtymä, joiden verotulot olivat vajaa 33 miljoonaa euroa v. 2021. Hallintorakenteet remonttiin!

Poliittista viitekehystä kirkon hallinnossa vierastan. Olen perusseurakuntalainen, mutta myös aktiivinen Tuomasmessulainen jo 90- luvun puolivälistä alkaen.