Julkaistu
31.23.2019

PEPPI PITKÄTOSSU VASTAAN GOLJAT

Yli miljoona lasta ja nuorta ympäri maailmaa oli äskettäin päivän mittaisessa koululakossa vaatimassa päättäjiltä nopeita konkreettisia toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tempauksen esikuvana on kuusitoistavuotiaan ruotsalaisen Greta Thunbergin toiminta. Hän aloitti oman yhden tytön lakkoilunsa viime elokuussa ja tähän on tultu. Gretasta itsestään on tullut ilmiö, hän on päässyt puhumaan näkemyksistään maailman korkeimmissa asemassa oleville päättäjille ja hänet on asetettu ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Tämä Peppi Pitkätossun inkarnaatio kertoo kuulleensa kahdeksanvuotiaana, että on meneillään koko olemassaoloamme uhkaava kriisi, ilmastonmuutos, jonka estämiseksi on kyllä keinot, mutta ne pitäisi ottaa käyttöön välittömästi. Greta kuitenkin näki, että mitään ei tehdä, eikä asiasta juuri edes puhuta. Tämä ristiriita oli tytölle niin rankka, että hän sairastui. Mutta parani, taskussaan useita diagnooseja, mm. ”Aspergerin oireyhtymä”.

Ehkä juuri Asperger selittää, miksi Greta koki asian näin voimakkaasti. Asperger-ihmisten ajattelu on mustavalkoista. He eivät osaa valehdella eivätkä pelata sosiaalisia pelejä. Greta sanoo, että jos kerran tiedetään, että päästöt pitäisi lopettaa, niin sitten ne pitää lopettaa. Ja kun näin ei tehdä, se ei mene hänen järkeensä. Gretan argumentointi on selkeää ja loogisuudessaan vastaansanomatonta.

Suomessa ilmastolakkoon osallistui tuhansia nuoria eri puolilta maata. Luin miltei liikuttuneena haastatteluita, joissa he kertovat omilla kasvoillaan ja nimillään, miksi ovat mukana mielenosoituksessa, kertovat muuttaneensa kulutustottumuksiaan, vaativat poliitikoilta toimenpiteitä ja esiintyvät jotenkin toiveikkainakin joukkovoimastaan innostuneina. Sitten tein virheen ja aloin lukea jutun kirvoittamia kommentteja: ”menisivät Kiinaan tai Intiaan melskaamaan”, ”tällaisilla höpö-höpö -mielenosoituksilla ei ole mitään merkitystä”, ”lopettaisivat itse ensimmäisenä turhan ajelunsa mopoautoillaan”, ”tämä mielenosoitus on aikuisten masinoima asia, käyttävät lapsia hyväkseen ajaakseen omia poliittisia agendojaan”… Ja sanomattakin lienee selvää, että kommentoijat eivät esiintyneet omilla nimillään, vaan piiloutuivat nimimerkkiensä taakse.

Greta Thunbergillä opetuslapsineen taitaa olla vastassaan koko muun maailman kyynisten keski-ikäisten kerskakuluttajien armeija. Aika epätasainen asetelma, vähän niin kuin Daavid ja Goljat.

Kuinkahan käynee? Entä kummanko puolella arvelette Jumalan olevan?

-Jouko Mäki-Lohiluoma

Artikkeli kategoriassa