NYT KAIKKI VAALIUURNILLE!

Julkaistu 6.11.2022

Kuulutko kirkkoon, mutta et koe sitä läheiseksi? Haluaisitko vaikuttaa siihen, mitä seurakunta kotikaupungissasi lapsille tai vanhuksille tarjoaa? Vai oletko mieluummin hiljainen veronmaksaja, joka antaa taustalla oman panoksensa arvostamalleen työlle?

Jos mikään näistä osuu sinuun, nyt on aika olla aktiivinen. Tällä viikolla (eli viikolla 45) on seurakuntavaalien ennakkoäänestys, varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20.11. Silloin valitaan päättäjät seurakuntiin tulevaksi nelivuotiskaudeksi. Olitpa aktiivinen tai passiivinen kirkon jäsen, olet täysivaltainen.  Toivon että äänestät. Jokainen ääni on yhtä arvokas ja jokaisella on oikeus vaikuttaa.

Vain pieni osa kirkon jäsenistä käyttää äänioikeuttaan. Se on sääli, sillä tällä hetkellä kirkon päättävissä elimissä vanhakantainen vähemmistö on yliedustettuna. Olisi tärkeää, että mahdollisimman moni tavallinen seurakuntalainen äänestäisi, jotta kirkossa tehtävät päätökset edustaisivat enemmistön kantaa ja kirkosta tulisi jäsentensä näköinen. Nyt valitaan paikalliset päättäjät, mutta he ovat avainasemassa myös koko kirkon linjanvetojen suhteen, koska he pääsevät valitsemaan edustajia kirkolliskokoukseen, ”kirkon eduskuntaan”.

Jos kaipaat kirkkoon enemmän inhimillisyyttä, avaraa uskontulkintaa, suvaitsevaisuutta ja moderneja toimintamalleja – äänestä!

Tampereella toimitetaan samalla kertaa kaksi vaalia eli valitaan edustajat sekä seurakuntaneuvostoihin (oranssilla vaalilipulla) että yhteiseen kirkkovaltuustoon (valkoisella lipulla). Täällä on viisi seurakuntaa, jotka muodostavat yhdessä seurakuntayhtymän. Kullakin seurakunnalla on oma seurakuntaneuvosto, joka päättää toiminnan suuntaviivoista ja valitsee uudet työntekijät seurakuntaan. Seurakuntayhtymässä ylintä valtaa käyttää yhteinen kirkkovaltuusto, johon valitaan 51 jäsentä. Se päättää isoista yhteisistä toimintalinjoista, kuten kiinteistöstrategiasta, taloudesta ja henkilöstön määrästä.

Kuluvalla vaalikaudella me Kaikkien kirkon edustajat olemme painottaneet ympäristö- ja tasa-arvoasioita seurakuntayhtymän päätöksissä. Aloitteemme kasvisruokailun suosimisesta tai ympäristöasiantuntijan virasta eivät sellaisenaan vielä menneet läpi, mutta pieniä askeleita oikeaan suuntaan on otettu. Itse olen kokenut tärkeimpinä vaikutusmahdollisuuksina seurakunnan työntekijävalinnat sekä kirkolliskokousedustajan vaalin.

Haluamme jatkaa työtä avoimen, ympäristöä ja jokaista ihmistä kunnioittavan kirkon puolesta Tampereella. Äänestämällä voit auttaa meitä tässä.

Paula-Maria Lehtipuu

Kirjoittaja on nuorisolääkäri, joka on ehdolla Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostoon sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon

Artikkeli kategoriassa