”MAAILMA PALAA JA TEITÄ KIINNOSTAA VAIN SEKSI!”

Julkaistu 14.11.2022

Näin kuiskasi vierustoverilleen väsyneen näköinen kirkolliskokousedustaja kuunnellessaan jotain Paavalin kirjettä siteeraavaa kollegaansa, kun tämä puhujan pöntössä kertaili jo tutuiksi tulleita käsityksiään siitä, millaisia parisuhteita kirkossa ei pidä hyväksyä. Minulle tämän kertoi se vierustoveri.

Kohta on taas seurakuntavaalit, nimittäin 20.11.2022.  Vaaleissa nyt valittavat luottamushenkilöt puolestaan valitsevat myöhemmin kirkolliskokouksen maallikkojäsenet, joten seurakuntavaaleissa äänestämällä voit vaikuttaa myös siihen, millaisen kannan koko Suomen evankelis-luterilainen kirkko jatkossa ottaa esimerkiksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksiin.  Koska äänestysprosentti seurakuntavaaleissa on erittäin pieni, äänelläsi on oikeasti vaikutusta.

Tampereen ja lähialueiden seurakunnissa olevat Kaikkien kirkko -nimisen valitsijayhdistyksen ehdokkaat ovat sitä mieltä, että kirkon pitäisi vihkiä kaikki sukupuoleen katsomatta.  Jokainen meistä on sitoutunut edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, ympäristönsuojelua sekä hallinnon läpinäkyvyyttä.  Kas tässä vaaliohjelmamme: https://www.kaikkienkirkko.fi/vaaliohjelma-2022.  Jos annat äänesi Kaikkien kirkon ehdokkaalle, voit olla varma, että vaikka oma ehdokkaasi ei pääsisikään läpi, äänesi päätyy joka tapauksessa samalla tavalla ajattelevalle ehdokkaalle.

Olenhan siellä ehdolla minäkin, jatkokauden toivossa. Neljä vuotta sitten nuoren ruotsalaisen profeetan, Greta Thunbergin, puheet herättivät minussa halun olla kirkon luottamushenkilö ajatuksella, että ilmastonmuutoksen ja lajikadon hidastaminen on mitä kustannustehokkainta ennakoivaa lähimmäisenrakkaustyötä.  Jokainen asteen murto-osa, jonka voimme voittaa lämpenemiseltä ja jokainen laji, jonka pelastamme sukupuutolta, pienentää ratkaisevasti sitä kaaosta ja kärsimystä, mikä ihmiskunnalle on tulossa, kun tilaamamme valtioiden rajoista piittaamaton monikatastrofi alkaa vyöryä toden teolla. Ja kirkolla on halutessaan yllättävänkin leveät hartiat tehdä koko yhteiskuntaan vaikuttavaa ympäristönsuojelutyötä väkimääränsä, verkostojensa ja arvovaltansa ansiosta.

Jos haluamme löytää nykyajan suomalaiseen yhteiskuntaan sopivia elämänohjeita tuhansia vuosia vanhoista itämaisista kertomuksista, meidän kannattaa etsiä kirjoitusten ajatonta ydinsanomaa ja sitten omalla ajattelullamme yrittää keksiä, miten soveltaa tätä sanomaa maailmassa, jossa elämme.  Minulle Raamatun ydinsanoma löytyy Jeesuksen rakkaudellisesta suhtautumisesta kaikkiin ihmisiin, erityisesti heikkoihin ja hyljeksittyihin – sekä Hänen opetuksistaan.  Enkä nyt äkkiä muista Hänen puhuneen mitään sukupuolisuuteen tai parisuhteisiin liittyvistä asioista.  Liekö ollut kiinnostunut seksistä ylipäätään?

Jouko Mäki-Lohiluoma, liikuntatieteiden kandidaatti, muusikko

Ehdolla Harjun seurakuntaneuvostoon numerolla 36 ja Tampereen yhteiseen kirkkovaltuustoon numerolla 15 .

Artikkeli kategoriassa